Δεν θα επιχειρηματολογήσω πάνω στο ποια εκπαίδευση είναι καλύτερη . Η εκπαίδευση είναι μία και στηρίζεται πάνω σε επιστημονικές έρευνες και πειράματα . Οι βιβλιογραφία βρίθει για τα αρνητικά αποτελέσματα της τιμωρίας. Ο σωστός επαγγελματίας οφείλει να διαβάζει διαρκώς και να εξελίσσεται. Στην εποχή της πληροφορίας, ο κόσμος μπορεί να κρίνει και να επιλέξει. Το πρόβλημα είναι ότι, πολλοί "εκπαιδευτές" λένε, ότι δεν χρησιμοποιούν τιμωρία

και ότι κάνουν μόνο θετική εκπαίδευση, ενώ στην πραγματικότητα κακοποιούν τον σκύλο και στο τέλος του δίνουν και ένα μπισκοτάκι, βαφτίζοντας έτσι την εκπαίδευση θετική ... Όταν σε παίρνουν αγχωμένοι πελάτες και σου λένε ότι ο "θετικός εκπαιδευτής" τους είπε να βάλουν στο 4 μηνών μικρόσωμο κουτάβι πνίχτη με καρφιά, όχι μόνο θετικός εκπαιδευτής δεν είναι, αλλά δεν έχει ιδέα από εκπαίδευση . Τέτοιο επιτήδειοι πρέπει να μηνύονται για κακοποίηση ! Μην διστάζετε να τους καταγγείλετε, γιατί δεν θα καταστρέψουν μόνο τον δικό σας σκύλο !

 

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί με την θετική εκπαίδευση είναι όταν, ένας άπειρος εκπαιδευτής, δημιουργεί ένα σκύλο που θα χρειάζεται φαγητό για να κάνει κάτι, κοινώς να κυνηγάει τα μπισκοτάκια ... Μέχρι εκεί όμως ! Δεν καταστρέφει σκύλους ! Ποτέ αυτή η μέθοδος δεν κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στον σκύλο, όπως οι αναχρονιστικές μεσαιωνικές μέθοδοι.

Ο θετικός εκπαιδευτής

  • Δεν φωνάζει στον σκύλο
  • Δεν τον τραβάει απότομα με το λουρί
  • Δεν τον πονάει
  • Δεν τον τρομάζει
  • Δεν τον χτυπάει
  • Δεν τον βρέχει
  • Δεν τον δένει στο καλοριφέρ
  • Δεν τον κλείνει στο μπάνιο
  • εν χρησιμοποιεί πνίχτες και ηλεκτρικά κολάρα
  • Δεν ασκεί καμία μορφή βίας , λεκτική ή σωματική

Ο θετικός εκπαιδευτής δημιουργεί τις συνθήκες στο περιβάλλον που θα φέρουν την επιθυμητή συμπεριφορά και μετά την ενισχύει τόσο πολύ, ώστε να γίνει συνήθεια στον σκύλο. Όταν υπάρχει μία προβληματική συμπεριφορά ξέρει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της μη κάλυψης των βασικών αναγκών του σκύλου . Δεν κουκουλώνει- καταπιέζει το σύμπτωμα . Διαχειρίζεται το σύμπτωμα και ψάχνει την πραγματική αιτία της προβληματικής συμπεριφοράς.

Ξέρω και σέβομαι πολλούς εκπαιδευτές που μπορεί να χρησιμοποιούν διορθώσεις. Μπορεί να διαφωνώ με τις μεθόδους τους, αλλά τους σέβομαι, γιατί υποστηρίζουν και πιστεύουν αυτό που κάνουν. Όταν όμως κάποιοι που βλέπουν ότι ο κόσμος ενημερώνεται, μαθαίνει και ζητάει τους πιο σύγχρονους και εξελιγμένους τρόπους εκπαίδευσης, γιατί θέλει το καλύτερο για τον σκύλο του, λένε ότι είναι θετικοί εκπαιδευτές για να ανεβάσουν την πελατεία τους, τότε αυτό είναι καθαρή κοροϊδία.

Η παγκόσμια αρχή πιστοποίησης εκπαιδευτών CCPDT προειδοποιεί ! Προσέξτε εκπαιδευτές που βασίζονται στο μοντέλο της κυριαρχίας και της υποταγής, οι οποίοι χρησιμοποιούν όρους όπως κυριαρχικός ή Άλφα . Προσέξτε εκπαιδευτές που χρησιμοποιούν κυρίως τιμωρία και δεν ακολουθούν τα στάνταρ της επιστημονικής εκπαίδευσης.Αλέξανδρος Παράσχης Υπεύθυνος της Ακαδημίας εκπαιδευτών Dog Friendly Academy
Μοναδικός πιστοποιημένος εκπαιδευτής CPDT-KA και Σύμβουλος συμπεριφοράς CBCC-KA από την παγκόσμια αρχή πιστοποιήσεων
CCPDT Εκπαιδευτής σκύλων βοήθειας Service Dog Coach SDC