Ο σκύλος μας μπορεί να είναι ο απόλυτος personal trainer και καλύτερος φίλος ακόμα και στην άσκηση ωστόσο χρειάζεται να λάβουμε υπόψη κάποιους παράγοντες .

Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε πριν βγούμε με το σκύλο μας και πάρουμε τα βουνά είναι ένα πλήρες τσεκάπ από τον κτηνίατρο μας. Όπως εμείς πριν γραφτούμε στο γυμναστήριο χρειάζεται να κάνουμε εξετάσεις για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να ασκηθούμε το ίδιο ισχύει και για τον σκύλο μας .

Στη συνέχεια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα σκυλιά γεννημένοι δρομείς όπως π.χ. τα Alaskan malamute τα Ηuskies ή Rhodesians κτλ
Τα περισσότερα σκυλιά πρέπει να εκτεθούν σε αυτή την δραστηριότητα σταδιακά . Δεν μπορούμε να πάρουμε τον σκύλο μας ένα ωραίο πρωί και να αρχίσουμε να τρέχουμε με σταθερό ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα . Αν έχετε δει πως παίζουν τα σκυλιά θα έχετε παρατηρήσει ότι κάθε λίγη ώρα κάνουν και από μια μικρή παύση και μετά ξαναρχίζουν πάλι το παιχνίδι . Το ιδανικό είναι να τρέξουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα , μετά να περπατήσουμε για λίγο και μετά να τρέξουμε πάλι . Σταδιακά μπορούμε να φτάσουμε τρέχουμε σε σταθερό ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα .

 

Όσο σημαντική είναι η προθέρμανση για εμάς το ίδιο είναι και για τον σκύλο μας. Για την αποφυγή τραυματισμών πρέπει να προετοιμάσουμε σταδιακά τον οργανισμό του για την επερχόμενη καταπόνηση . Το ίδιο και με την αποθεραπεία και την ξεκούραση . Πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για την σταδιακή επαναφορά του οργανισμού στην αρχική του κατάσταση ενώ απαιτείται αρκετή ώρα ύπνου και χαλάρωσης μετά από την άσκηση .

Άσκηση και κουτάβια

Η συστηματική άσκηση σε κουτάβια θα πρέπει να αποφεύγεται και αν γίνεται να γίνεται με πολύ προσοχή και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα . Οι αρθρώσεις τους και το μυοσκελετικό τους σύστημα δεν έχουν << δέσει >> ακόμα και οποιαδήποτε υπερβολή βάζει τις βάσεις για μελλοντικά προβλήματα. Ανάλογα την ράτσα κάποια σκυλιά μπορούν να αρχίσουν να μας συνοδεύουν στην άσκηση από την ηλικία των 8 μηνών κάποια άλλα μετά τον χρόνο και οι πολύ μεγαλόσωμες φυλές μετά τους 18 μήνες ή και παραπάνω . Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να αρχίσει να τρέχει μαζί σας . 

Συχνές στάσεις για νερό

Τα σκυλιά ανεβάζουν θερμοκρασία πιο εύκολα από εμάς και πιο γρήγορα γιατί δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες (πέρα από κάποιους λίγους στα πατουσάκια) και δεν ιδρώνουν όπως εμείς. Την θερμότητα την απελευθερώνουν κυρίως από την γλώσσα τους. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να κάνουμε συχνά στάσεις για ενυδάτωση!

Άσκηση σε μεγάλες θερμοκρασίες.

Όπως είδαμε τα σκυλιά είναι πολύ εύκολο να υπερθερμανθούν με πολύ λιγότερη προσπάθεια . Αποφεύγουμε πάση θυσία την άσκηση τις ζεστές ώρες του καλοκαιριού . Είναι πολύ εύκολο να πάθει ο σκύλος μας θερμοπληξία .
Η άσκηση θα πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς το πρωί και πολύ αργά το βράδυ, με πολλά διαλλείματα για νερό και για όχι πολύ μεγάλη διάρκεια !

 Σκύλοι μεγάλοι σε ηλικία 

Ένας σκύλος θεωρείται ότι έχει μπει στην τρίτη ηλικία γύρω 7-8 χρόνια ανάλογα πάλι την ράτσα και τον σκύλο. Σε αυτή την ηλικία δεν έχει τόσο ανάγκη από εκτόνωση αλλά μπορεί να γυμναστεί ο σκύλος και αν γίνει σωστά και συστηματικά ωφελεί και συνδράμει στην μακροζωία και στην ευζωία του . Βοηθάει στην διατήρηση του σωστού βάρους και σε μια δυνατή και υγιής καρδιά μαζί με ένα δυνατό μυοσκελετικό σύστημα.
Ένα σκυλί αυτής της ηλικίας δεν θα πρέπει να τρέχει πάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα και όχι πάνω από 20-30 λεπτά . Ενώ προσέχουμε πάντα για σημάδια κόπωσης , δυσαρέσκειας ή πόνου. Είναι πολύ σημαντικό μετά από την άσκηση να τον αφήνουμε να ξεκουραστεί αρκετά ώστε να ανακάμψει επαρκώς.

 Πολύ σημαντικό είναι μια ώρα πριν την άσκηση και μια ώρα μετά ο σκύλος να είναι νηστικός . Ειδικά οι μεγαλόσωμες φυλές που είναι επιρρεπείς στην συστροφή στομάχου . Μια πάθηση που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα οδηγεί σε θάνατο.

 Άσκηση και Βραχυκεφαλικές φυλές 

Οι φυλές αυτές λόγω της ιδιαιτερότητας που έχουν και την δυσκολία στην αναπνοή χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην ποιότητα και στην ποσότητα της άσκησης . Σαν γενικός κανόνας συνιστάται ήπιας μορφής άσκηση για μικρό χρονικό διάστημα πχ 5 λεπτά χαλαρό τζόκινγκ 5 λεπτά περπάτημα για 20-25 λεπτά περίπου. Εξαρτάται πάντα τον σκύλο και την ράτσα , πχ ένα μπουλντόγκ και ένα μπόξερ έχουν διαφορετικά επίπεδα ενέργειας και αντοχή.

Η άσκηση παρέα με τον σκύλο μας είναι από τα πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο και αν γίνει σωστά έχει πολλαπλά οφέλη και για τους δύο .
Καλή διασκέδαση και καλές βόλτες !!!